Groningen

Groningen

Groningen is de hoofdstad van de provincie Groningen en de grootste kern in de gelijknamige gemeente. De plaats wordt in grote delen van Noord-Nederland ook kortweg aangeduid met Stad. Groningen is echt een studendenstad, het heeft een groot uitgaansleven.

groningenVan Groningen zijn geen geschreven stadsrechten bekend. Door zijn relatief geïsoleerde ligging, ten opzichte van de opeenvolgende feitelijke machtscentra (Utrecht, Brussel en Den Haag), was de stad historisch gezien vooral op zichzelf en de directe omgeving aangewezen. Als Hanzestad maakte Groningen deel uit van het Noord-Duitse handelsnetwerk. Later werd de stad vooral een regionaal marktcentrum. De stad ontwikkelde zich tot, en was eeuwenlang defacto, een stadstaat. Sinds de Republiek hoorde Groningen nominaal bij Nederland, maar tot aan de Franse tijd bleef Groningen feitelijk een autonome stad, die heer was in het grootste deel van de provincie. De stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ernstig gehavend: niet alleen verloor Groningen 3300, voornamelijk Joodse, burgers, bij de bevrijding in 1945 ging een groot deel van de binnenstad in vlammen op.

Tegenwoordig is het een stad met veel gevarieerde handel en industrie. Daarnaast is de stad vooral een studentenstad met ruim 55.000 studenten, van wie ruim 30.000 in de stad wonen

Overige informatie:
Aantal inwoners (circa): 200.000
Netnummer: 050
Bekend om: Martinitoren, studendenstad, Gasunie, Groninger Museum

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.