Mobiele telefoon vervangt bankpas
Mobiele telefoons worden steeds geavanceerder en voor steeds meer toepassingen gebruikt. De allereerste mobiele telefoons dienden alleen om te bellen, veel mobiele telefoons van de allereerste generatie hadden zelfs geen SMS-functie, laat staan dat je er foto’s mee kon maken, het internet mee kon verkennen of er interactieve spelletjes mee kon spelen.
Mobiele telefoon neemt steeds meer functies over
De mobiele telefoon van tegenwoordig neemt steeds meer functies van andere apparaten over. Als eerste werd de wekker overbodig, omdat aan mobiele telefoons een alarmfunctie werd toegevoegd. Middels zelf uit te kiezen ringtones, kon je ook een persoonlijk tintje geven aan je eigen mobiele telefoon. Voortaan hoorde de hele supermarkt een bonkend gabberdeuntje of een smartlap als jij werd gebeld. Het fototoestel werd overbodig omdat je met mobiele telefoons tegenwoordig heel behoorlijke foto’s kunt maken.
Zelfs de bankpas dreigt nu overbodig te worden doordat je steeds vaker met je mobiel kunt betalen. Een parkeerkaartje of buskaartje kun je afrekenen met je mobiel, via een app kun je internetbankieren en je kunt tegenwoordig zelfs gokken met mobiele telefoons. Ook de Google Play Store Gok Apps zijn in opmars, maar stuiten nog wel op wat weerstand van de toezichthouders.
Betalen via je mobiel
Ook betalingen in winkels verrichten kan inmiddels via je mobiel. Voor betalingen lager dan 25 euro hoef je zelfs niet eens je pincode in te tikken. Bij een bedrag hoger dan 25 euro tik je je pincode in op je smartphone en de betaling wordt voor je verricht. Uit veiligheidsoverwegingen kun je niet 100 betalen van 25 euro doen. Je kunt maximaal een totaalbedrag van 50 euro afrekenen zonder je pincode in te toetsen.
Stel dat je bijvoorbeeld met vrienden op een terras zit en je geeft ’n rondje. 10 biertjes voor 25 euro. Dat kan zonder pincode. Ook het volgende rondje van 25 euro kan nog zonder pincode. Bij het 3e rondje kun je niet meer betalen zonder pincode, maar zul je je pincode in moeten toetsen. Na het intoetsen van je pincode, kun je weer een totaalbedrag van 50 euro afrekenen zonder je pincode in te toetsen. Het verlies of diefstal van je mobiele telefoon kan op deze manier een schade van maximaal 50 euro opleveren. Die schade is nog te beperken door je smartphone af te grendelen met een veilige pincode.