Xiaomi baart Google grote zorgen

Xiaomi

Google zou zich zorgen maken om Xiaomi. De Chinese fabrikant van Android-smartpgones groeit snel, maar promoot zijn eigen apps in plaats van Google-diensten
Dat wordt gemeld door Business Insider op basis van The Information.

Xiaomi moedigt gebruikers van zijn smartphones juist aan haar eigen diensten en apps te gebruiken, en niet die van Google. Dat terwijl Google andere Android-aanbieders verplicht tal van Google-apps standaard op het thuisscherm van Android-apparaten te plaatsen.

Zonder dat akkoord mogen Android-makers hun gebruikers geen toegang tot de Play Store bieden. Xiaomi zou een uitzonderingspositie hebben, die Google in eerste instantie zou hebben toegelaten.

Het merk groeit snel in China, en zou Samsung in het land voorbij gegaan zijn als bestverkopende smartphonemerk. In 2014 heeft Xiaomi 61 miljoen smartphones verkocht, en was het met een waardering van 45 miljard dollar één van de hoogst gewaardeerde startups. Die snelle groei zou Google nu zorgen baren, omdat Xiaomi de diensten van Google nergens actief promoot.

Eigen appwinkel Xiaomi

Ook zijn Google-apps standaard niet op de apparaten van Xiaomi te vinden. In plaats daarvan biedt het bedrijf een eigen appwinkel, en bijvoorbeeld een zoekmachine voor producten. Inloggen bij Google is pas nodig als gebruikers een app uit de Google Play Store willen downloaden, in plaats van uit de winkel van het Chinese merk.

Webwinkel Amazon gebruikt met zijn eigen apparaten een vergelijkbare constructie, en biedt ook een eigen appwinkel met Android-apps. De apparaten van Amazon zijn echter lang niet zo populair als die van Xiaomi.

Het Chinese merk zegt vooralsnog niet van plan te zijn telefoons en tablets in Europa en de VS te gaan verkopen. De apps en diensten van Xiaomi, waaronder de eigen appwinkel, zijn vooralsnog alleen in China te gebruiken.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.