Apple gaat iPhone-schermreparatie makkelijker maken

Apple gaat iPhone-schermreparatie makkelijker maken

Apple gaat speciale iPhone-reparatiemachines die tot nu toe alleen in Apple Stores stonden, ook ter beschikking stellen aan andere winkels.
Het gaat om zogenoemde Horizon Machines waarvan Apple het ontwerp geheim houdt, meldt Apple tegenover Reuters.

Tot nu toe hadden alleen de bijna vijfhonderd Apple Stores en Apple-reparatiecentra de apparaten. Voor het eind van dit jaar krijgen zo’n vierhonderd geautoriseerde Apple-reparateurs in 25 landen ook de beschikking over een Horizon Machine.

Die machines zijn nodig om ernstig beschadigde recente iPhoneschermen te repareren. Een gebroken scherm kan door iedere reparateur worden vervangen maar een beschadigde vingerafdrukscanner niet.

Veiligheid

De Touch ID-vingerafdrukscanner van iPhones wordt voor de veiligheid sinds een aantal jaar in de fabriek aan de iPhone gekoppeld. Als er zomaar een nieuwe scanner wordt geplaatst, gaat de iPhone daarna onherroepelijk op slot.

Alleen de Horizon Machine van Apple kan een nieuwe vingerafdrukscanner aan een bestaande iPhone koppelen. Apple wil de machines in ieder geval in landen inzetten waar het nog geen Apple Stores heeft, zoals Colombia, Noorwegen en Zuid-Korea.

De komende maanden worden tweehonderd geautoriseerde Apple-reparateurs van de machines voorzien, later dit jaar nog eens tweehonderd. In totaal zijn er wereldwijd zo’n 4800 reparateurs geautoriseerde Apple-reparateurs, die bijvoorbeeld garantie-reparaties mogen uitvoeren.

Volgens Apple hebben aanstaande wetten rond het ‘recht op reparatie’ die in verschillende landen gaan gelden, niets te maken met het beschikbaar maken van de machines. Wetten in onder meer verschillende Amerikaanse staten stellen dat een fabrikant niet het alleenrecht op reparatie mag hebben.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.