Telefoons gaan dit jaar locatie meesturen bij bellen naar hulpdiensten

Telefoons gaan dit jaar locatie meesturen bij bellen naar hulpdiensten

Nederlanders kunnen later dit jaar hun locatie meesturen als ze de alarmdiensten bellen. De benodigde techniek is in Nederland nog niet ingevoerd.

In een brief van minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, die deze week is gepubliceerd, staat dat de techniek Advanced Mobile Location (AML) dit jaar opgeleverd moet worden.

Grapperhaus schrijft dat de invoering van AML in Nederland “door de politie voortvarend wordt opgepakt”. De bedoeling is dat het dit jaar nog mogelijk wordt om automatisch de locatie mee te sturen als iemand naar het alarmnummer belt.

De functie werkt op dit moment slechts in enkele landen, waaronder Belgiƫ, Estland en Zweden. Vooralsnog bieden alleen Android-telefoons ondersteuning voor AML. Apple voegt de mogelijkheid toe aan de volgende versie van zijn besturingssysteem: iOS 11.3.

Noodfunctie

De European Emergency Numbers Association (EENA) verzocht Apple in augustus vorig jaar om zo’n speciale noodfunctie aan iPhones toe te voegen. Volgens de EENA kunnen hulpdiensten de locatie van een beller soms al achterhalen, maar werkt dat te traag. Vandaar moet de beller vaak zelf zijn locatie doorgeven.

Naast de invoering van AML wordt ook gewerkt aan de invoering van een 112-app. Naast locatiegegevens kan daarmee ook andere informatie van de beller worden meegestuurd. Deze app moet ook dit jaar verschijnen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.