Ruim een derde smartphones heeft zeer oude veiligheidsupdates

Ruim een derde smartphones heeft zeer oude veiligheidsupdates

Eén op de tien Androidtelefoons is voorzien van de nieuwste Androidversie. Slechts één op de vijf smartphones kreeg in de eerste twee maanden van 2018 een veiligheidsupdate.
Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De organisatie onderzocht 250 telefoons in de week van 19 tot en met 25 februari. Het ging om toestellen die sinds januari 2015 werden verkocht. Vervolgens werd bekeken welke updates ze kregen.

Verouderd

Uit de test bleek dat 6 procent de laatste veiligheidsupdate van februari heeft en 16 procent van januari 2018. Ongeveer een derde (34 procent) heeft een veiligheidsupdate van een half jaar oud of ouder.
Van 15 procent is de laatste veiligheidsupdate niet te zien. Het betreft vooral telefoons van Wiko en Huawei, die niet meer in de winkels liggen, maar die mensen wel in bezit kunnen hebben.
Ook zijn er weinig telefoons die met de laatste versie van Android werken. Android 8, dat sinds 21 augustus 2017 beschikbaar is, staat op 10 procent van de modellen. Op 53 procent van de telefoons staat Android 6 (2015) of een nog oudere versie.
Telefoons van Google en Nokia zijn het vaakst bijgewerkt naar de nieuwste versie, merken als Acer, Alcatel en Wiko lopen het verst achter. Fabrikanten van Androidtoestellen moeten zelf de nieuwste software uitrollen aan gebruikers.

Rechtszaak

De Consumentenbond vindt dat consumenten vaker en langer updates voor hun telefoons moeten krijgen. Dat wil de organisatie via de rechtbank afdwingen. In eerste instantie richt de Consumentenbond zich op Samsung, waarbij de eerste zitting op 26 maart plaatsvindt.

Bron: nu.nl

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.