Huawei wil eigen alternatief voor Android dit najaar uitbrengen

Telefoonfabrikant Huawei wil in het najaar van 2019 al zijn alternatief voor Android uitbrengen, vertelde CEO Richard Yu in een chatgesprek met onder meer nieuwssite Sina.

De VS legde eerder deze week sancties op, waardoor Google zijn licentie voor Android niet meer aan Huawei mag aanbieden. De sancties werden later uitgesteld, waardoor de bedrijven nog drie maanden mogen samenwerken.

Het besturingssysteem van Huawei moet de uiteindelijke klap opvangen. Nieuwe telefoons van het bedrijf kunnen dan worden voorzien van de nieuwe software.

Huawei zou nog wel een open versie van Android mogen gebruiken, maar hierop staan niet de standaardapps zoals de Google Play Store en Gmail geïnstalleerd. Het besturingssysteem van de Chinese fabrikant zou een eigen winkel voor apps bevatten.

Yu stelt dat alle Android-apps ook op het besturingssysteem van Huawei moeten werken. Hij verwacht het besturingssysteem in het najaar van 2019 paraat te hebben, met een mogelijke uitloop tot uiterlijk de lente van 2020.

Vrees voor spionage door Huawei

In de Verenigde Staten bestaat de angst dat de Chinese overheid de netwerken van Huawei gebruikt om te spioneren. Het bedrijf ontkent dat dit mogelijk is en zegt dat alle apparatuur veilig te gebruiken is.

In Nederland zou de AIVD momenteel onderzoeken of Huawei via een achterdeurtje in telecomnetwerken bemachtigde informatie heeft gedeeld met Chinese inlichtingendiensten.

Bron: nu.nl

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.