De USB stick, een veelzijdig opslagmedium

De USB stick, een veelzijdig opslagmedium

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van een USB-stick en de kans is heel groot dat je er zelf ook eentje hebt. Een USB-stick (ook wel geheugenstick genoemd) is een duurzame manier om digitale informatie op te slaan. Naast duurzaam (een geheugenstick gaat niet zo snel stuk) is een USB-stick ook een erg gebruiksvriendelijk en handzaam middel om bestanden van de ene computer over te brengen naar de andere.

Geschiedenis en ontwikkeling van de USB stick

USB sticks zijn nog niet eens zo heel oud, vanaf 2000 kwamen ze op de markt. Ze vervingen voorgangers als datacassettes en floppy’s (die veel gevoeliger waren voor storingen dan USB-sticks) en hoewel de Cloud tegenwoordig ook steeds populairder wordt, is de stick nog niet weg te denken. De opslagcapaciteit is in de loop van de tijd steeds toegenomen. Was het eerst 8MB (groot genoeg om je Excel- en Wordbestanden op te slaan), tegenwoordig is het mogelijk dat een USB stick 128 GB of zelfs 256 GB aan opslagcapaciteit heeft. Wanneer een USB stick 128 GB of meer heeft, kun je er lekker veel op kwijt: films, muziek enz. Naast de opslagcapaciteit ontwikkelde ook het zogenaamde USB protocol telkens verder. Sinds 2008 is er USB 3.0, die je in staat stelt om bestanden met een snelheid van 500 MB/seconde te sturen naar of van je stick.

Soorten USB sticks

Ga je een USB stick kopen? Dan is er in elk geval kus genoeg! USB sticks zijn er van verschillende merken en in verschillende prijsklassen (wat weer samenhangt met onder andere de opslagcapaciteit). Je kunt ze krijgen als rechthoekig apparaatje in een basic kleur, maar tegenwoordig zijn ze ook verkrijgbaar in vrolijke kleurtjes en in bijzondere vormen. Een stick met een logo erop kan op deze manier bijvoorbeeld heel goed worden ingezet als reclamemateriaal. Ook de opslagcapaciteit kan, zoals gezegd, zeer verschillen: als een USB stick 64GB capaciteit heeft, is dat een heel andere stick dan een stick van 256 GB. Maar of je USB stick 64GB capaciteit heeft of meer, in alle gevallen is het aantal GB deelbaar door 8 (omdat de opslagcapaciteit door de loop van de tijd heen telkens is verdubbeld). Ook leessnelheid en schrijfsnelheid variëren per stick, waarbij de leessnelheid telkens groter is dan de schrijfsnelheid (bijvoorbeeld een leessnelheid van 18 megabit per seconde (mbps) en een schrijfsnelheid van 5 mbps). Goed om te weten: naast de snelheid van je USB stick zijn ook de aansluiting in je PC/laptop en de bestandsindeling van de stick belangrijk. Bij het kopiëren van grote bestanden naar je stick is het nodig dat deze geformatteerd is als NTFS schijf. Dit kun je zelf doen.

Extra functies

Sommige USB sticks kun je voor meer dingen gebruiken dan voor het kopiëren van bestanden. Denk hierbij aan je stick als sleutel voor je laptop/PC. De computer wordt dan vergrendeld als de USB stick er niet meer in zit. Ook heb je tegenwoordig USB sticks met Wifi Connect. Door de draadloze verbinding hoef je de stick niet telkens meer in te pluggen en kun je hem van een afstand lezen, vullen en updaten.

USB sticks en veiligheid

Hoe zorg je dat de bestanden op je USB stick veilig zijn? Een USB stick loopt nogal wat gevaren, en dus ook de bestanden erop. Allereerst is er natuurlijk het gevaar dat hij zoekraakt en dat een ander jouw (vertrouwelijke) bestanden kan lezen. Om dit te voorkomen, kun je ervoor kiezen om de documenten op de stick met een wachtwoord te beveiligen. Een andere optie is om je hele stick te beveiligen.
Ook met virussen moet je uitkijken. Virussen kunnen van de PC op jouw USB komen, maar natuurlijk ook andersom. Zorg daarom de PC waar je de stick insteekt voorzien is van goede software tegen virussen en schakel Autorun/Autoplay (waarmee eventuele virussen meteen na het insteken van de USB stick worden geïnstalleerd op je laptop of je PC.
En ten slotte kan je je USB stick natuurlijk per ongeluk laten vallen of in het water laten belanden met het risico dat de bestanden niet meer te lezen zijn. Berg je stick daarom altijd veilig op en vergeet niet het beschermdopje erop te klikken of de stekker in te schuiven of in te klappen als je klaar bent met het werken met je stick. Er zijn overigens ook sticks te koop die water- of schokbestendig zijn, ideaal als je je stick nogal eens laat vallen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.