Translink stopt proef met mobiel inchecken bij openbaar vervoer

Translink stopt proef met mobiel inchecken bij openbaar vervoer

Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, trekt op 15 juni de stekker uit OV-chip mobiel, de dienst waarmee gebruikers met hun Android-telefoon konden inchecken in het openbaar vervoer.
Dat bevestigt Translink na berichtgeving hierover van het AD. De gebruikte technologie is volgens het bedrijf “niet solide genoeg” om het systeem verder uit te rollen.

Toen OV-chip mobiel in mei 2017 werd geïntroduceerd, kampte het systeem direct met veel kinderziektes. Er waren vooral problemen met het registreren en aanmelden. Met name klanten van telecombedrijf KPN hadden hier last van, waardoor OV-chip mobiel later alleen voor Vodafone-klanten werkte.

Translink stelt dat achtduizend gebruikers van OV-chip mobiel juist wel zeer tevreden waren als het inchecken eenmaal werkte. Na 15 juni is het niet meer mogelijk in te checken in het openbaar vervoer met mobiele telefoons.

De proef heeft Translink 1,2 miljoen euro gekost. Hoeveel KPN en Vodafone in het project hebben geïnvesteerd, is niet duidelijk.

Alternatief

Na 15 juni is het niet meer mogelijk in te checken in het openbaar vervoer met smartphones. De tien aangesloten vervoersbedrijven en Translink benadrukken dat reizen met mobiel in de toekomst zeker weer mogelijk wordt.

Daarnaast werkt Translink aan een systeem waarbij het mogelijk wordt om met de bankpas in en uit te checken en met QR-codes. Het bedrijf zegt nog dit jaar op het traject Leiden-Den Haag te starten met een proef waarmee reizigers kunnen inchecken met hun bankpas. Daarvoor wordt dezelfde chip gebruikt als voor contactloze betalingen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.