De SSD Schijf is in opkomst!
Wil je graag over meer geheugen beschikken op je computer of laptop? Een extra, klassieke, harde schijf is dan een optie waar je in het verleden altijd voor koos, maar tegenwoordig is het veel slimmer om dan meteen een SSD schijf te installeren. De Solid State Drive, oftewel de SSD schijf, is aan een opmars bezig. Dit type disk bevat, in tegenstelling tot de klassieke harde schijf, geen draaiende onderdelen. Deze nieuwe harde schijf is daardoor veel sneller met het lezen en schrijven van bestanden. Er zijn echter nog veel meer voordelen ten opzichte van een klassieke harde schijf. Deze zullen in dit artikel besproken worden. Een SSD schijf kan je oude computer of laptop een compleet nieuw leven in blazen!
Sneller, energiezuiniger en zeer resistent
De SSD schijf heeft vele voordelen ten opzichte van de klassieke harde schijf. De klassieke harde schijf werkt met magnetische schijven die ronddraaien en waarvan de bestanden door koppen moeten worden uitgelezen of weggeschreven. De draaisnelheid van de magnetische schijven en de bewegingssnelheid van de koppen zijn aan een fysiek maximum gebonden. Een SSD schijf maakt daarentegen gebruik van flashgeheugen. Daarop zijn de bestanden letterlijk direct benaderbaar en veel sneller te lezen en weg te schrijven. Met een SSD als opstartschijf zal de computer sneller opstarten, programma’s sneller openen en bestanden vlugger verplaatsen. Multitasking wordt daardoor een stuk gemakkelijker op de computer. Je zal merken dat het openen van grote projecten als video’s vele seconden korter duurt dan je gewend was. Doordat de processen in de computer sneller verlopen, en de SSD schijf geen draaiende delen heeft, heeft de computer minder energie nodig. De SSD schijf kan wel tot de helft van het stroomverbruik leiden! De SSD schijf is bovendien zeer robuust. Hij kan dus wel tegen een stootje zonder dat bestanden direct beschadigd kunnen raken. En dat is weer veiliger voor de bestanden die je gaat opslaan.
Hoe kies je de juiste SSD schijf?
Als je een SSD schijf aan wilt passen, is het belangrijk om te bekijken welke aansluiting je computer ondersteunt. De aansluitingen van een SSD schijf kunnen variëren tussen een SATA-aansluiting, mSATA-aansluiting, M.2-aansluiting en PCI-aansluiting. Bij twijfel over de juiste aansluiting voor jouw computer is het altijd verstandig om contact op te nemen met de leverancier of in de handleiding te kijken. Soms kun je het type controller of aansluiting ook in de eigenschappen of instellingen van de computer vinden. Behalve de aansluiting is het noodzakelijk de juiste opslagcapaciteit te bepalen. De grootte van de SSD schijf die je nodig hebt hangt af van de doeleinden waarvoor je de computer gebruikt plus het bedrag dat je kan of wil uitgeven. Er zijn SSD schijven met een opslagcapaciteit van 120 GB tot 4 TB. Het moge duidelijk zijn dat meer capaciteit ook een hoger prijskaartje betekent. Een SSD van 4TB kost anno 2017 nog rond de 1500 euro. Een oplossing waarvoor vaak gekozen wordt is een kleinere SSD, van 128 of 256GB, in combinatie met een grotere standaard harddisk. Dan wordt je computer sneller en heb je tevens meer opslagcapaciteit zonder dat direct al je spaarvarkens moeten sneuvelen.
Hoe wordt de snelheid van de SSD schijf bepaald?
Bij een SSD schijf bestaat het verschil tussen de sequential reads & writes en de random reads & writes. De sequential reads & writes gaan over het verplaatsen, lezen en aanmaken van grote bestanden. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om het downloaden van grote videobestanden. Maak jij veel gebruik van grote bestanden? Dan is het belangrijk te kiezen voor een SSD schijf met een hoge maximale schijf- en leessnelheid. De random reads & writes gaan over het verplaatsen, lezen en aanmaken van kleine bestanden. Windows en Mac OSX maken bijvoorbeeld zeer veel gebruik van kleine bestanden tijdens het opstarten. Als het voor jou belangrijk is dat de computer of laptop snel opstart, is het belangrijk dat je een SSD schijf kiest met een grote willekeurige snelheid.
De installatie van een SSD schijf
Voor de installatie van een SSD schijf hoef je niet veel aan te schaffen. Je hebt voor de installatie slechts een schroevendraaier, een usb/SATA-adapter, een bracket (bij desktop en sommige laptops) en wat geduld nodig. Als je een SSD schijf is een desktop wilt installeren, bevindt zich daar vaak een ruimte voor een 3,5 inch harde schijf. De SSD schijf heeft echter een afmeting van 2,5 inch. Met de juiste bracket, ook wel inbouwframe of montagebeugel genoemd, kun je de SSD schijf op de juiste manier installeren. Bij de meeste laptops is geen bracket nodig, tenzij je de SSD als tweede harde schijf gaat inbouwen in plaats van, bijvoorbeeld, de DVD drive. Daarnaast zijn de juiste SATA-kabels onmisbaar bij een desktop. Deze worden vaak niet bij de nieuwe schijf geleverd, maar zonder kan de schijf niet functioneren. Bij een laptop is geen losse SATA-kabel nodig. Een docking station kan handig zijn als je een interne harde schijf extern wilt aansluiten aan je computer. Met een docking station kun je ook het besturingssysteem van de oude harde schijf overzetten naar de nieuwe harde schijf. Een andere manier om belangrijke gegevens van de oude harde schijf naar de nieuwe harde schijf over te zetten, is door middel van een memory stick. Zo kun je de gegevens die bewaard moeten blijven veilig stellen en een extra back-up is nooit weg.