Kamer vraagt minister te strijden voor afschaffing roamingkosten

Roamingkosten afschaffen

D66, VVD en PvdA gaan minister Kamp (Economische Zaken) donderdag vragen in Europa te strijden voor de invoering van volwaardige netneutraliteit en het afschaffen van roamingkosten.

Dat laten de partijen aan NU.nl weten. Zij vrezen dat beide voorstellen vertraging oplopen of in verminderde vorm worden doorgevoerd.
De partijen hebben samen een Kamermeerderheid en willen dat de roamingkosten in Europa worden afgeschaft zoals voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes vorig jaar voorgesteld heeft.

Roaming

Kees Verhoeven, Kamerlid van D66, spreekt van een “verwaterd voorstel” dat nu in Europa besproken wordt onder leiding van EU-voorzitter Letland. Toen Italië vorig jaar voorzitter van de EU was werd het voorstel van Kroes ook al afgezwakt.

Kroes wilde dit jaar roamingkosten helemaal afschaffen in Europa. Dat zou betekenen dat mobiel bellen, sms’en en mobiel internet evenveel zou kosten in bijvoorbeeld Frankrijk als in Nederland. “We zullen Kamp oproepen om op geen enkele manier mee te gaan in vertraging of verwatering van het plan”, aldus Verhoeven.

De laatste geruchten zijn dat er een nieuw voorstel ligt dat reizigers 5 MB per dag zal geven, maar meer data zou evenveel blijven kosten als nu. “Een plafond van 5 MB is tien mailtjes of een paar seconden Youtube. Dat is een wassen neus”, aldus Verhoeven.

Netneutraliteit

“Ook netneutraliteit blijft een heikel punt in Europa en is vaak inzet voor onderhandelingen”, meent Kamerlid Astrid Oosenbrug (PvdA). “We vragen de minister om de Nederlandse netneutraliteit in stand te houden zodat je een eerlijke en goed concurrerende markt krijgt.”

In Nederland geldt sinds 2012 netneutraliteit waardoor internetproviders specifiek verkeer niet extra mogen belasten, blokkeren of langzamer mogen maken. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan extra geld te vragen voor toegang tot Whatsapp, Youtube langzamer door te geven dan een andere dienst of bepaalde apps of sites blokkeren.

“We maken ons al een grote tijd zorgen”, voegt Bart de Liefde van de VVD toe. “We willen bevestiging van Kamp dat de inzet van Nederland ongewijzigd is gebleven.” De minister gaf eerder aan zich hard te maken voor verdere uitbreiding van de Nederlandse netneutraliteit en het afschaffen van roamingkosten.

Profijt

De Liefde: “In de Europese Unie werkt het zo dat je met elkaar dingen doet zodat de hele interne markt daarvan profiteert. Dat betekent dat je soms geeft en soms ergens profijt van hebt. Van het afschaffen van roamingkosten zouden wij als Nederland profijt van hebben, maar vakantielanden niet. Dat hoort bij de gedachte van Europese Unie met één markt.”

Verhoeven wil dat Kamp in Europa op zoek gaat naar landen die er hetzelfde over denken zodat zij samen kunnen optrekken. “Anders gaat Europa terugkrabbelen en krijgen we geen einde aan roamingkosten en geen netneutraliteit.”

Interne digitale markt

“Het grootste probleem is dat de hele interne digitale markt er dan niet komt. Als we deze stap al niet kunnen zetten, moeten alle plannen de ijskast in.”
De EU sprak eerder de wens uit in 2015 tot één digitale markt te komen waardoor het makkelijker moet worden online aankopen te doen in het buitenland en consumenten eenvoudiger internetdiensten uit andere EU-landen moeten kunnen afnemen. Het afschaffen van roamingkosten en invoeren van netneutraliteit zijn daar de eerste stappen in.
Aanstaande woensdag zullen D66, PvdA en VVD minister Kamp vragen actie te ondernemen tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.