Oei, mijn toetsenbord doet raar

Oei, mijn toetsenbord doet raar


Het kan zeer frustrerend zijn als jouw toetsenbord niet werkt. Het is het primaire apparaat voor de invoer van gegevens op jouw computer. Zonder toetsenbord kun je vaak zelfs geen eenvoudige taken uitvoeren, zoals inloggen, instellingen wijzigingen, data invoeren, enzovoort. Om deze reden raden we je aan altijd ergens een reserve exemplaar te bewaren. Maar niet iedereen denkt daaraan en problemen met het toetsenbord hebben niet altijd te maken met het klavier zelf. We willen jou graag enkele tips geven voor wanneer je problemen hebt met specifieke toetsenbord tekens. Als de toetsen op een keyboard niet werken, is het meestal te wijten aan een mechanische storing. Soms kunnen er functionele problemen opduiken die een andere oorzaak hebben. We proberen jou in enkele stappen uit te leggen hoe je veelvoorkomende problemen, in een aantal eenvoudige stappen, kunt oplossen.

Als de functietoetsen niet werken
Als de functietoetsen niet werken, kan het probleem zijn dat de Fn-toets uit staat. De Fn-toets is vaak links onderaan het klavier te vinden. Door eenmaal te drukken worden de F-toetsen F1 tot en met F12 geactiveerd en kun je ze normaal gebruiken.

Wat als de cijfertoetsen niet werken?
Als de toetsen op het numeriek toetsenbord niet werken of zich vreemd gedragen, bijvoorbeeld als de cursor verplaatst wordt in plaats van een nummer te typen, probeer dan de “Num-lock”-toets in te drukken. De “Num-lock” activeert de cijfertoetsen en normaal gesproken zouden er dan opnieuw cijfers moeten kunnen ingetypt worden wanneer je erop drukt.

Het toetsenbord doet raar in een specifiek programma
Sommige toetsen zoals de functietoetsen werken niet bij elk programma. Een makkelijke manier om te testen of het aan het toetsenbord ligt of niet, is door een tekstverwerkingsprogramma en je internetbrowser te openen en te proberen of de toets in beide programma’s werkt. Als je Microsoft Windows gebruikt kun je proberen om de computer opnieuw te starten in veilige modus om er zeker van te zijn dat er geen extra programma’s uitgevoerd worden. Als jouw toetsenbord werkt in veilige modus, geeft dit aan dat een van jouw geïnstalleerde programma’s of stuurprogramma’s het probleem veroorzaakt. Probeer in dat geval jouw stuurprogramma’s bij te werken. Sommige apparaten werken niet meer omdat de software verouderd is. Als je het besturingssysteem update zullen jouw drivers automatisch up-to-date gehouden worden. Ga als volgt te werk om handmatig een Windows update uit te voeren: druk op de Windows toets, typ Windows Update en druk op Enter. Volg daarna alle instructies op het scherm tot het proces helemaal afgerond is.

Probeer het toetsenbord schoon te maken
Stof, vuil, haar en ander afval kunnen in de loop van de tijd op jouw toetsenbord vallen en sommige toetsen blokkeren of slecht laten functioneren. Probeer voorzichtig de toets die blokkeert van het toetsenbord te verwijderen en maak het gebied er om heen schoon. Er bestaan speciale flesjes met perslucht om het vuil tussen de toetsen te verwijderen.

Hoe kan ik testen of elke toets het gewenste teken geeft?
Bij problemen met het toetsenbord is het wellicht nuttig om te kunnen controleren of elke ingedrukte toets het gewenste teken weergeeft. Hieronder vind je enkele webpagina en programma’s die gebruikt kunnen worden om de toetsen op jouw keyboard te testen. . Zo is het Javascript Keys Event Test Script een script dat gebruikt kan worden om toetsenborden te testen. Deze test kan alle tekens weergeven die je bij het indrukken van een toets kunt krijgen, ook die in combinatie met de shift-, de ctrl- en de alt-toets. Om je klavier te testen kun je ook een Windows toetsenbord op je scherm weergeven. Het is een programma dat deel uitmaakt van Windows waarmee je gewone tekens kunt ingeven via een muisklik maar ook om de speciale tekens van jouw klavier te testen. Bijvoorbeeld, wanneer u op de Alt-, Ctrl- of Shift-toets drukt, dan zal het toetsenbord op het scherm de toetsen markeren zoals gedrukt.

Controleer eventuele hardwareproblemen
Wanneer jouw toetsenbord niet werkt kan het ook een fysiek verbindingsprobleem zijn. Het kan aan de kabel liggen, aan de batterijen bij een draadloos klavier, enzovoort. Soms kan het probleem opgelost worden met een eenvoudige ingreep. Controleer of jouw keyboard stevig aangesloten is. Ontkoppel het eventueel van de computer om het daarna weer aan te sluiten in dezelfde poort. Als je een USB toetsenbord hebt, kun je een ander USB poort proberen om het probleem op te lossen. Als je een draadloos toetsenbord gebruikt, zorg er dan voor dat de batterijen goed opgeladen zijn. Controleer ook of de draadloze ontvanger, meestal met USB aansluiting, goed op de computer is aangesloten en of het signaal niet wordt geblokkeerd. Als je een USB exemplaar gebruikt en het op een USB hub is aangesloten, probeer dan het toetsenbord direct in de achterkant of zijkant van de computer aan te sluiten. Als het keyboard dan wel werkt, dan is de USB hub waarschijnlijk defect en moet deze worden vervangen.

Test het toetsenbord buiten Windows
In sommige situaties kunnen bepaalde toetsen niet werken in Windows als gevolg van een probleem met software die direct met het toetsenbord werkt, zoals toggle toetsen. Als het toetsenbord led indicatoren heeft voor Num-lock, Caps-lock of scroll Lock kijk dan of een bepaalde toets moet ingedrukt zijn om de indicatoren aan en uit te schakelen. Je kunt jouw keyboard testen door tijdens het opstarten op de toets te drukken die de BIOS-instelling activeert. Deze functietoets is F2, F12 of Del. De opstartberichten van jouw computer geven de juiste toets aan. De instelling hiervoor wijzigen is al meer iets voor gevorderden.

Wat als het toetsenbord helemaal niet werkt bij de opstart
Als het toetsenbord niet werkt wanneer de computer opstart, is er iets mis in Windows dat voorkomt dat het keyboard functioneert. Probeer de computer op te starten in de veilige modus. In de veilige modus laadt uw besturingssysteem de minimale software en stuurprogramma’s om mogelijke conflicten te verminderen. Als jouw toetsenbord in de veilige modus werkt, probeer dan om recent toegevoegde software te verwijderen of opnieuw te installeren. Mogelijk is deze software de oorzaak van jouw probleem.

Wat als je het probleem niet kunt oplossen?
Als niets van de aangereikte oplossingen helpt, dan kunt je alleen nog een ander toetsenbord proberen. Als een ander exemplaar ook niet werkt, is de kans groot dat het moederbord moet worden vervangen, en het is misschien tijd om te overwegen om uw hele computer te vervangen. Als slot geven wij je nog een link mee waarop jouw kennis van het toetsenbord kunt testen.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.