Een computer op zakformaat

Wat is een Raspberry Pi?

Een Raspberry Pi is een computer die de afmetingen heeft van een credit kaart. Het apparaat is onder meer ontworpen om het programmeren van robots te leren. Doel was om een apparaat te ontwikkelen dat weinig kost en daardoor de focus op het hardware aspect bij onderwijsinstellingen zou ondersteunen. Door het kleine formaat en de aantrekkelijke prijs werd de Raspberry Pi een ware knaller. Hij werd behalve door onderwijsinstellingen ook gekocht door ontwikkelaars en technologie liefhebbers omdat Raspberry Pi simpele én geavanceerde projecten aankan.

Software en open hardware

Een Raspberry Pi is slechts een klein beetje trager dan een moderne laptop of desktop maar hij blijft toch nog altijd een volwaardige computer dankzij het besturingssysteem Linux. Linux biedt alles dat ook een “gewone” OS besturing kan bieden maar Linux is veel flexibeler. Je kan alles naar je eigen hand zetten. De Raspberry Pi is verder een goed voorbeeld van open hardware, omdat het volledig aanpasbaar is. Je kunt verschillende dingen aansluiten op het hoofdboard. Je kunt je eigen Raspberry Pi volledig personaliseren en zelf bouwen.

Verschillen tussen de Raspberry Pi modellen

Het laatste model Raspberry Pi is de Raspberry Pi 3. Zijn voorganger, de Raspberry Pi 2, had minder mogelijkheden. Er zijn 2 verschillende modellen, A en B. De A versie wordt geleverd met minder geheugen en minder aansluitmogelijkheden, terwijl de B juist veel aansluitmogelijkheden heeft zoals een tweede USB poort, een internet LAN aansluiting, WiFi en een HDMI uitgang.

Welk besturingssysteem?

De Raspberry Pi is in principe ontworpen voor Linux besturingssystemen, maar Linux heeft veel varianten en is ook nog eens volledig open source. Er zijn versies die meer voor beginners geschikt zijn tot en met geavanceerde besturingssystemen. De twee populairste zijn Raspbian, dat gebaseerd is op het Debian besturingssysteem, en Pidora, dat gebaseerd is op het Fedora besturingsysteem. Deze twee zijn bedoeld voor beginners met Raspberry Pi. Welke je kiest hangt volledig af van je persoonlijke voorkeur.

Als je wil experimenteren of je weet niet zeker welk OS je het beste vind kun je altijd experimenteren met New Out Of The Box Software (NOOBS). Als je voor de eerste keer je Raspberry Pi opstart, dan kun je kiezen tussen verschillende systemen zoals Raspbian en Pidora. Als je beslist hebt om een ander te gebruiken of er gaat iets mis kun je altijd de Shift toets inhouden tijdens het opstarten om terug te keren naar het besturingssysteem menu.

Er zijn natuurlijk ook nog andere systemen zoals OpenELEC en RaspBMC. Deze besturingssystemen zijn beiden gebaseerd op Linux om de Raspberry Pi bijvoorbeeld te gebruiken als mediacenter voor het streamen van films en muziek. Er zijn nog meer besturingssystemen beschikbaar zoals RISC OS, dat niet gebaseerd is op Linux. Sommige mensen kopen zelfs een Raspberry Pi om hun eigen besturingssysteem te gaan ontwikkelen.

Wat kan ik doen met een Rapberry Pi?
We sommen de meest gebruikte even voor je op.
• Maak een behuizing voor je Pi;
• Speel videogames;
• Automatiseer je huis;
• Gezichtsherkenning;
• Foto’s vanuit de lucht;
• Verander je Raspberry in een radio;
• Temperatuurregeling en vochtmeter.

Behuizing

De Raspberry Pi is open hardware en heeft geen standaard behuizing zoals een computer. De meeste mensen maken zelf een behuizing of kopen er een behuizing voor de Raspberry, je kan ze in verschillende kleuren krijgen.

Videogames

Er zijn zoveel verschillende spellen dat het niet mogelijk is deze allemaal te noemen. Tip: installeer Linux emulators en games of maak er je home-made steam machine van.

Huisautomatisering

Automatiseer je lampen in huis, zodat ze op een bepaald tijdstip uit- of aangaan. Hou je gras groen door je sproeiers te automatiseren, koppel je TV, computer, tablet of gsm om op afstand muziek te streamen in je huis.

Neem foto’s vanuit de lucht

Veel mensen gebruiken de Pi voor het maken van foto’s vanwege de opslagruimte met de SD kaart. Hij beschikt ook over verschillende sensoren waardoor je kunt zien hoe hoog je bijvoorbeeld in de lucht zit. Je kunt met satellieten koppelen om luchtbeelden te zien en je kunt live streamen met het camera accessoire.

Radio

Heel leuk om je kinderen te leren hoe die FM radio nu precies werkt. Je kunt je Pi omtoveren in een radiostation via een transmitter en je favoriete muziek via FM rondsturen.

Temperatuur en vochtmeter

Heb je planten of groenten die een constante temperatuur moeten hebben? Geen probleem voor de Pi, er is allerhande software en hardware te verkrijgen om je gewassen in het oog te houden.

Conclusie

Is de Raspberry Pi voor iedereen geschikt? Ja. Hij heeft enorm veel functies en is bijzonder veelzijdig voor z’n prijskaartje. Dat hebben niet veel elektronica producten gemeen, maar je moet er wel wat voor doen zoals bouwen en programmeren. Als je dat leuk vindt, is de Pi echt iets voor jou.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.