Brussel laat roamingkosten voorlopig ongemoeid
Mobiel bellen en internetten blijft ook na eind dit jaar klauwen met geld kosten. Met dat besluit smeet gisteren een meerderheid van lidstaten Europa’s belangrijkste verkiezingsbelofte door het raam. Oftewel meer dan 500 miljoen Europeanen zijn vorig jaar blij gemaakt met een dooie mus.
De Consumentenbond is woest: Schandalig. Zo blijven torenhoge rekeningen na een zuidelijke vakantie nog steeds mogelijk,” zegt directeur Bart Combée. “Blijkbaar luisteren de lidstaten vooral naar hun telecomproviders”. En niet naar de miljoenen consumenten die zich al jaren over de roamingtarieven beklagen.” Maar ook het Parlement is witheet. “Lidstaten die dit op hun geweten hebben moeten zich diep schamen,” vindt liberaal fractieleider en Belgisch oud-premier Guy Verhofstadt. “Een meerderheid zit nog met één of twee benen in de vorige eeuw,” vult Marietje Schaake (D66) aan. Maar die meerderheid, waarschuwt ze meteen, kan wel rekenen op keiharde weerstand. Het Parlement moet immers nu met de lidstaten de tarieven verder uitonderhandelen.
Met hun besluit de roamingkosten zeker tot midden 2018 nÃet af te schaffen, breken de lidstaten niet zomaar een belofte. Het was in de aanloop naar de Euroverkiezingen vorig jaar mei dé stemmentrekker. Met ‘nooit meer oorlog’ kreeg je geen hond meer naar de stembus, goedkoop bellen en internetten over de grens was een mooi alternatief. Vertrekkend Eurocommissaris Neelie Kroes gooide haar hele politieke gewicht in de strijd om nog voor haar afscheidsreceptie de laatste onwillige telecombedrijven en hun regeringen over de streep te trekken, en slaagde.
Prijsmechanisme
Maar een meerderheid van vooral Zuid-Europese landen plus Groot-Brittannië, wil nu dat zijn telecombedrijf de consument nog een paar jaar langer kan uitmelken. Volgens fungerend Eurovoorzitter Letland komt er een nieuw prijsmechanisme, ‘waardoor gebruik van je mobieltje in het buitenland veel goedkoper wordt’. Dat grenst aan misleiding, vindt Schaake. ,,Als het aan hen ligt blijft de meter boven 5 mb per dag gewoon doorlopen. Dat is 30 seconden video, vier foto’s in een attachment of één liedje. Het verschil met wat was afgesproken, kosten even hoog als binnenslands, is levensgroot. Dit is geen roam like at home.”
Sandra de Jong van de Consumentenbond kan het haast niet geloven: ,,Neelie Kroes had dit zo fantastisch geregeld. In heel Europa netneutraliteit (geen voorrang voor bepaalde diensten op internet, ook dat staat op de tocht) en geen roamingkosten meer. En nu komen ze langs een achterdeur toch terug.” Kroes zelf laat vanuit Londen weten ‘diep teleurgesteld’ te zijn. ,,Samen hadden we beloofd: eind dit jaar einde oefening. Ik geloof niet in het eeuwige leven, maar nu staat dus al wel vast dat we tot zeker midden 2018 blijven doormodderen met die ellende.”
Ook Kroes vindt dat ‘heel triest’ voor de consumenten, maar de gevolgen – waarschuwt ze – gaan veel verder. ,,Alleen om hun telecombedrijven nog wat extra winst te gunnen, zetten de lidstaten 110 miljard groei en 2 miljoen banen op het spel. Al die start-ups die we daarvoor nodig hebben, rekenen wel op één Europese telecommarkt. Die hebben dat absoluut nodig.” Haar volgende zin, voegt ze zelf nog maar even toe, is cynisch bedoeld: ,,Ik wens iedereen die nu de Europese kiezers mag gaan uitleggen waarom dit toch anders moet worden, buitengewoon veel sterkte.”
Bron: www.ad.nl