Je smartphone: een Zwitsers zakmes mét kabeltjes

Je smartphone: een Zwitsers zakmes mét kabeltjes

Een van de meest handige eigenschappen van een mobieltje is dat ie eh … mobiel is. Een smartphone kun je dan ook letterlijk overal mee naar toe nemen. Dat heeft als bijkomend voordeel dat je hem voor van alles en nog wat gebruiken kunt. Je hebt hem immers toch al altijd bij de hand. We zullen je hier niet vermoeien met alle toepassingen van je smartphone, thuis maar vooral ook onderweg. Die weet je waarschijnlijk zelf al lang. Wel willen je enkele handige tips geven als je inderdaad je smartphone zo’n beetje als Zwitsers zakmes gebruikt: voor heel verschillende zaken dus. Dan heb je namelijk af en toe ook een vast stekje nodig voor je smartphone. Wanneer ie opgeladen wordt bijvoorbeeld. Of de laatste tijd ook steeds vaker wanneer je hem gebruikt om media content te laten zien aan anderen, bijvoorbeeld op een groter scherm of via een geluidsinstallatie.
Voor al dat soort toepassingen heb je vaak nog een kabel nodig en daar is soms wat verwarring over. Welke kabel heb je nodig voor welk toepassing? En is er wel een kabel te krijgen die geschikt is voor jouw smartphone? Lees hierna verder over smartphonekabeltjes die je misschien nodig hebt.

Universeel of toch niet helemaal…?

Vrijwel alle fabrikanten van smartphones houden zich aan de afspraak met de Europese Commissie om mobieltjes die voor allerlei soorten toepassingen met een computer moeten worden verbonden uit te rusten met een micro-USB-aansluiting. Door maar één type connector tot universele standaard te verheffen wordt het milieu gespaard, immers hoeft dan niet elk toestel met een aparte lader te worden geleverd. Anno 2016 zijn dan ook vrijwel alle smartphones met deze micro USB uitgerust. Op één merk na dan. Apple heeft met de Europese Commissie weliswaar afgesproken om vanaf 2010 alle nieuwe toestellen uit te rusten met micro USB, maar gebruikte in haar oudere modellen zoals de iPhone 3GS toch nog een eigen connector (en dus oplader). Uiterlijk 2017 moet dit echter afgelopen en zou Apple zijn Lightning-aansluiting in de iPhone en iPad moeten vervangen voor micro USB. We zullen zien of Apple inderdaad zo braaf is. O ja, een misverstand bij USB kabels is dat een mini USB kabel en een Micro USB kabel verschillende namen voor dezelfde connector zijn. Dat klopt niet, de formaten wijken van elkaar af. Een mini USB aansluiting zie je vaak op een tablet, terwijl een micro USB aansluiting gebruikt wordt bij een smartphone of digitale camera. Concreet: de mini USB aansluiting is ouder en iets groter dan de micro USB connector. Overigens wordt gewerkt aan een opvolger van micro USB. Gelukkig is er toch ook één echte universele standaard voor alle nieuwere smartphones. Voor audio beschikken ze allemaal over een 3,5mm-plug voor headsets. En één en hetzelfde kabeltje dus.

Kabels voor media en data

Heb je een kabel voor dataoverbrenging nodig? Dat is meestal ook wel simpel: je kunt bijna altijd de kabel gebruiken die je ook voor het opladen gebruikt. Via USB. Wil je film en geluid van je mobieltje weergeven, heb je echter steeds vaker een MHL kabel nodig. MHL (Mobile High-Definition Link) wordt gebruikt om bijvoorbeeld een telefoon of tablet aan te sluiten op een tv waardoor je op de hoogste resolutie en op het grootste beeld kunt genieten van de media content van jouw mobieltje. Deze adapters ondersteunen de overdracht van HD-beelden en surround sound tussen apparaten als telefoons, tablets, HD-tv’s enzovoort. Daarbij heb je 2 opties: een complete adapter of de meer eenvoudige kabelversie gebruiken. De MHL adapters werken met elke televisie met een HDMI poort. De adapter is eigenlijk een actieve MHL-kabel die voorzien moet worden van een stroomtoevoer om het geheel te laten werken. Je hebt adapters met 5, 11 en 30 polige connectors. Ook zijn er versie met verloop vanaf HDMI, vanaf het iets oudere DVI-D en zelfs vanaf het stokoude VGA. Even goed checken dus wat je nodig hebt voor jouw specifieke smartphone.
En dan heb je dus nog de MHL kabels, die werken enkel met een monitor of TV met een ‘MHL Enabled HDMI poort’. Bij deze ‘MHL Enabled HDMI poort’ op je TV of monitor wordt altijd ook een duidelijk MHL logo meestal met tekst afgebeeld, je herkent hem dus onmiddellijk. Zoek je geen adapter maar een kabel voor je smartphone moet je wel even opletten. Er zijn namelijk verschillende versies van deze MHL kabels en niet elke kabel werkt op elke telefoon. Bekijk daarom goed naar de productspecificaties, het gemakkelijkste gaat dat waarschijnlijk via internet. Controleer ook of jouw mobiele apparaat voorzien is van een MHL of HDMI poort. Met een MHL kabel creëer je een stabiele en snelle verbinding. Wanneer je je mobiel apparaat hebt aangesloten op je TV, kun je deze zelfs met de afstandsbediening bedienen. Tegelijkertijd laad je bijvoorbeeld je aangesloten tablet ook op. Voldoende voordelen dus!

Kabels voor de stroom

Kabels voor de iPhone
Apple heeft door de jaren heen diverse iPhones ontwikkeld. Voor de iPhone 5, de iPhone 5s, de iPhone 6, de iPhone 6s, de iPhone Plus, de iPhone 6s plus en de iPhone SE koop je een 8-pins lightning kabel, terwijl je voor de iPhone 4 en iPhone 4s een oudere kabel nodig hebt. De kabels voor de nieuwste iPhones herken je aan de dikte van de aansluiting, die veel minder breed is dan de aansluiting van de iPhone 4 en iPhone 4s kabel.

Kabels voor Samsung telefoons
Er zijn diverse kabels voor Samsung telefoons. Vanaf de Samsung S2 (en dat geldt dus ook voor alle mini’s) maakt Samsung gebruik van de micro USB aansluiting. Enkel de Samsung S5 heeft ook een micro USB 3.0 aansluiting. Op de S5 kun je én de USB 3.0 versie aansluiten én de gewone micro USB gebruiken.

Kabels voor HTC smartphones
Een aardig voordeel van HTC telefoons is het feit dat deze telefoons allemaal dezelfde smartphonekabels gebruiken om op te laden. Je hebt daarom slechts twee soorten kabels voor HTC toestellen, met een USB 2.0 kabels en Micro USB connector.

Kabels voor de Sony Ericsson
Om de Sony op te kunnen laden, heb je gelukkig geen kabel nodig die speciaal voor dit toestel ontwikkeld is. Ook dit toestel maakt gewoon gebruik van micro USB. In het aanbod smartphonekabels vind je verschillende soorten kabels die allemaal geschikt zijn voor de Sony Ericsson, ze verschillen hooguit in kleur en lengte. Kies er dus eentje uit die je leuk vindt.

Kabels voor de Nokia/Microsoft Lumia
Nokia en later Microsoft hebben door de jaren heen veel verschillende telefoons geproduceerd, waaronder de Lumia. Voor deze telefoon zijn er rechte kabels en kabels die haaks staan. Ook kun je bij het kopen van een kabel voor de Lumia zelf kiezen welke kleur de kabel moet worden, waarbij je de keuze hebt uit zwart, wit, transparant en een opvallende kleur. Alle nieuwere Lumia’s maken gebruik van micro USB.

Kabels voor ASUS apparaten
Voor ASUS apparaten worden er diverse Micro USB kabels, ofwel kabels met een USB A male aansluiting en een USB Micro B male aansluiting aangeboden. Dit klinkt ingewikkeld, maar deze kabels worden standaard geleverd bij ASUS apparaten. Je kunt de kabels gebruiken om je apparaat op te laden met een standaard oplader, maar ook om het apparaat op te laden met een powerbank.

Kabels voor LG telefoons
Voor LG telefoons zijn er weer andere smartphonekabels geproduceerd. Het gaat om een USB datakabel DK-80G, om een Micro USB kabel voor LG apparaten en om een Micro USB 2.0 kabel voor apparaten van het merk LG. De datakabel wordt gebruikt om data over te brengen van je telefoon naar je computer of andersom, terwijl de andere smartphonekabels gebruikt worden om je telefoon op te laden.

Kabels voor Blackberry telefoons
Tot slot bieden online shops met kabels ook diverse smartphonekabels aan voor telefoons van het merk Blackberry. De kabels in het aanbod hebben diverse kleuren en prijzen, maar het gaat bij alle kabels om USB kabels met een USB A male ingang in combinatie met een USB B Micro male ingang.

De juiste smartphonekabel kopen: drie tips

Ga je in een nieuwe smartphonekabel investeren, dan wil je natuurlijk wel de juiste kabel kopen. Door onderstaande drie tips te raadplegen, weet je zeker dat je de juiste kabel in huis haalt.

Tip 1: achterhaal het model van je telefoon. De meeste mensen kennen het model van hun telefoon, maar lang niet iedereen weet precies welke telefoon ze in hun bezit hebben. Controleer het merk en het model en je weet zeker dat je de juiste kabel koopt.

Tip 2: vergelijk je huidige kabel met de kabel op de foto. Is het dezelfde kabel? Dan zit je goed. Ziet de kabel er iets anders uit, dan ga je op zoek naar een kabel die wel hetzelfde is als de kabel die je nu gebruikt. Bij twijfel raadpleeg je de fabrikant of een webwinkel om te achterhalen welke kabel je precies nodig hebt voor jouw toestel.

Tip 3: denk goed na over de lengte van de kabel. Smartphonekabels worden aangeboden in diverse lengtes, wat betekent dat je voor jezelf moet bepalen welke lengte smartphonekabel je nodig hebt als je in een nieuwe kabel gaat investeren. Zit je vaak op de bank met je telefoon, maar zit er geen stopcontact in de buurt om jouw telefoon op te laden? Koop dan een lange kabel, zodat je gewoon op de bank kunt blijven zitten met je telefoon als je jouw toestel aan het opladen bent.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.