Hoe een paar satellieten je auto beschermen (en je partner in de val lokken)
Tot een jaar of twintig geleden zag je hem vooral in James Bond films: de GPS Tracker, waarmee je ‘stiekem’ auto`s, spionnen of andere waardevolle objecten mee in de gaten kon houden. Overigens werkten deze eerste GPS Trackers gewoon met radiofrequenties. Wel kon je prachtige achtervolgingsscènes zien waarbij de held de auto van de schurk probeerde te volgen door middel van een koelkastachtig apparaat dat raadselachtige bliepjes produceerde. Leuk voor de televisie natuurlijk, maar inmiddels hopeloos achterhaald. De huidige GPS tracker is een stuk spannender qua techniek.
Modern achtervolgen
Tegenwoordig achtervolg je auto`s, fietsen en waardevolle objecten gewoon met je GPS Tracker app vanaf je smartphone. Bovendien zijn GPS Trackers niet langer alleen voorbehouden aan geheime diensten, maar kun je ze voor gemiddeld zo’n vijftig euro gewoon bestellen via het internet. Als je het helemaal makkelijk wilt houden, kun je ze ook laten inbouwen door een professional. Bij de echt luxe auto`s wordt dit inmiddels al standaard gedaan, de kosten van de GPS tracker zijn dan al bij de aanschaf inbegrepen.
Een lot uit de loterij
Geen goed nieuws voor autodieven dus. Het stelen van een luxe auto wordt op deze manier een lot uit de loterij. Zit er geen GPS Tracker in dan heb je geluk, maar met een beetje pech staat een paar uur later de politie voor de garagedeur. Een echt goede GPS Tracker weegt niet meer dan vijftig gram en is niet meer dan pakweg vijf bij vijf centimeter groot. Natuurlijk moet je niet zo dom zijn om je volgsysteem van de GPS Tracker vervolgens los in het dashboardkastje te leggen. Echter: als je de GPS Tracker goed inbouwt heb je een aardige kans dat je jouw vermiste auto weer terug vindt. Niet dat James Bond zich ooit met autodieven heeft beziggehouden, maar voor James Modaal is het toch maar mooi meegenomen (of beter: niet meegenomen).
Hoe werkt de GPS Tracker?
Zoals vaak gebeurt met technologie is er ook een technologische oplossing om de GPS Tracker zélf te vinden. De volgsystemen hebben namelijk een zwakke plek en dat komt door de wonderlijke werking van GPS. Een GPS systeem stuurt namelijk continue signaaltjes richting de ruimte. Dat gaat met de snelheid van het licht, dus bijna 300.000 kilometer per seconde. Dit signaal wordt opgepikt door een aantal satellieten en weer terug gestuurd. Om echt nauwkeurig te bepalen waar een voorwerp zich bevindt, heb je minimaal drie satellieten nodig. Op deze manier kan de GPS een driehoeksmeting doen en weet het vrijwel precies waar op aarde het zich bevindt. Hoe sneller de signaaltjes de lucht in gaan des te beter hij werkt. Het beste voorbeeld van een apparaat met GPS is natuurlijk je navigatiesysteem, maar ook de meeste smartphones hebben tegenwoordig GPS.
Het geheime wapen van de autodief
Om een GPS Tracker te vinden hoef dus niet per se op zoek te gaan naar de GPS Tracker zelf. Je kunt ook gewoon kijken of er toevallig signaaltjes uit de auto komen. Ook hier zijn apparaten voor beschikbaar. Onmisbaar voor de moderne autodief met last van angst voor kleine ruimtes zoals bijvoorbeeld gevangeniscellen. Met een digitale detector is het een peulenschil om ten eerste te zien of een auto inderdaad een GPS Tracker heeft en met een echt goede detector kun je hem vervolgens ook nog eens makkelijk vinden. Verbazingwekkend genoeg zijn ook deze apparaten gewoon via internet te bestellen, al kosten ze wel wat meer dan de GPS Tracker: ongeveer drie- tot vierhonderd euro. Een GPS volgsysteem is dus zeker niet honderd procent waterdicht en je kunt je auto maar beter netjes afsluiten en in de garage zetten.
OV Trackers
GPS Trackers beperken zich overigens niet alleen tot het beveiligen van auto`s. Inmiddels worden ze op enorm veel manieren toegepast. Zo vind je tegenwoordig in vrijwel elke trein, bus of metro wel een volgsysteem. Aan de hand hiervan kun je op de borden langs de bushaltes en treinstations real-time zien hoe lang je nog moet wachten voordat de bus komt. Een erg handige optie, want vroeger had je geen idee of je de bus nu wel of niet had gemist.
Ook de meeste vrachtwagens hebben tegenwoordig een GPS Tracker. Logisch natuurlijk, want vaak vervoeren die waardevolle ladingen en die vind je graag terug als ze gestolen worden. Aan de andere kant is het voor een chauffeur natuurlijk lang niet altijd even leuk om te weten dat zijn baas duizend kilometer verderop zonder problemen kan nagaan of hij niet stiekem een extra lange lunchpauze houdt. Maar dat wordt toch al gecontroleerd door de rijtijdencontrole… En ook hier geldt: James Bond was geen vrachtwagenchauffeur.
Iedereen een spion
Daarmee is de chauffeur overigens niet de enige die bedoeld of onbedoeld in de gaten wordt gehouden. In principe kan iedereen een amateurspion worden met een GPS Tracker. Aan de ene kant leuk speelgoed natuurlijk, maar in de praktijk worden losse volgsystemen vooral veel gebruikt om van ontrouw betichte partners te achtervolgen. Door hem of haar stiekem te volgen kan iedere wantrouwige man of vrouw zo zien of de ander wel de waarheid spreekt. Gaat hij wel echt naar zijn werk gaat en niet stiekem naar iemand anders? Vooral in de Verenigde Staten gebeurt dit regelmatig en wordt het resultaat van de GPS Tracker regelmatig in rechtszalen gebruikt om de ontrouw van de partner te bewijzen.
Een GPS Tracker heeft dus twee gezichten. Aan de ene kant is het een ideaal middel om je auto, fiets of een ander waardevol voorwerp mee te beveiligen, zolang de dief natuurlijk niet beschikt over een detector. Aan de andere kant is het ook een apparaat waarmee je de privacy van een ander flink kunt schenden. Een vloek of een zegen? Na ja, zo lang je niets te verbergen hebt is het een prima hulpmiddel.